Ontdek Stadslandgoed de Kemphaan

Over ons

Stadslandgoed de Kemphaan is in bijna 40 jaar uitgegroeid tot één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Het landgoed diende in eerste instantie als voorlichtings- en informatiecentrum over de Nederlandse natuur en agricultuur. In de loop der tijd zijn er verschillende natuurinitiatieven aangetrokken en toegevoegd aan het landgoed. Zo kun je er nu genieten van de natuur, de verschillende wandel- en fietsroutes en het opvangcentrum voor apen en andere exotische dieren. Daarnaast worden er enorm veel interessante natuurevenementen georganiseerd, zoals de Doe- en Kijkdag, de Sterrenkijkdagen en iedere zaterdagochtend een biologische boerenmarkt met heerlijke producten.

Inspireren en onderwijzen

Kinderen moeten meer naar buiten, meer bewegen, meer ontdekken. Eén van de belangrijkste doelen van de Kemphaan is om de jongste generatie op een leuke manier kennis te laten maken met de natuur. Er wordt getracht dit op een zo laagdrempelige mogelijke manier over te brengen door middel van verschillende cursussen en andere leuke activiteiten. Zo leren de kinderen waar hun groentes en fruit eigenlijk vandaan komen. Daarnaast leren ze meer over duurzaam leven en het omgaan met de flora en fauna van Nederland. De Kemphaan gelooft dat een gezamenlijke en actieve manier van voorlichting de beste manier is om de jonge generatie iets bij te brengen over de natuur om ons heen.

Geschiedenis

De inwoners van de drukbevolkte stad Almere zochten een uitweg naar de natuur, maar zij konden deze niet vinden in Almere.  De oplossing werd gevonden in de oprichting van Stadslandgoed de Kemphaan in 1978. Het landgoed werd opgericht zodat de inwoners van Almere konden genieten van eigen geteelde groenten en fruit uit de eigen moestuintjes op het landgoed.

De stad Almere vond het namelijk zeer belangrijk dat de bevolking zich meer bezig zou gaan houden met het agrarische leven. De Kemphaan moest daarbij hét voorlichtingscentrum op het gebied van agricultuur worden. Later dat jaar werd er bijvoorbeeld een consumptietuin aangelegd, om te laten zien wat een persoon nodig had om een jaar van te kunnen leven. Ondertussen bestaat de Kemphaan al bijna 40 jaar en heeft het zijn rol als voorlichter altijd behouden.

 

Nieuwland Werk Taal Zorg

Niet alleen de kinderen komen naar het landgoed om iets te leren, maar ook de deelnemers van Nieuwland Werk Taal Zorg leren veel op de Kemphaan. Stadslandgoed de Kemphaan biedt mensen met een beperking, zinvolle dagbesteding en re-integratie mogelijkheden in een leuke en uitdagende omgeving. Nieuwland Werk Taal Zorg is een landelijk erkende zorginstelling die deze personen begeleidt bij het werken in bijvoorbeeld Almere Jungle. Zij krijgen de ruimte om zichzelf te zijn en krijgen daarbij veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Kom
langs!

Beleef de natuur op Stadslandgoed de Kemphaan!