Stichting AAP Almere

AAP Almere is hét opvangcentrum in Nederland voor apen en andere exotische zoogdieren die zijn gered door Stichting AAP. Op stadslandgoed De Kemphaan zijn de dieren opgevangen die zijn gered van illegale handel, gebruikt voor entertainment of als huisdier werden gehouden.

Om deze dieren een beter leven te bieden, worden ze opgevangen in verschillende complexen bij Stichting AAP waar ze eerst weer dier leren zijn en daarna worden samengevoegd met soortgenoten om zo te worden klaargestoomd voor herplaatsing in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, veelal in dierentuinen. Stichting AAP is niet vrij te bezoeken, maar bij De Kemphaan kan je op een aantal plekken wel de aapjes bekijken. Kom dus snel langs en bezoek de Apeneilanden of loop het rondje AAP!

De stichting

Stichting AAP zet zich in voor een betere toekomst voor apen en andere exotische zoogdieren. Helaas bevinden veel dieren zich nog in benarde situaties. Ze worden illegaal verhandeld, als huisdier gehouden of misbruikt in toerisme en entertainment. AAP pakt het probleem bij de wortels aan. Ze geven voorlichting en pleiten voor betere wetgeving voor dieren in heel Europa.

De dieren die dringend hulp nodig hebben, vangen ze op zodat ze op adem kunnen komen. Het team helpt ze gezond te worden en weer ‘dier’ te zijn, waarna ze een permanent onderkomen voor ze zoeken. Zo is er in de Nederlandse en Spaanse opvanglocaties weer plek voor andere dieren in nood. Bovendien deelt Stichting AAP kennis en werken ze graag samen met soortgelijke organisaties om zo onze impact te vergroten.

Door niet alleen dieren op te vangen, maar ook te werken aan betere wet- en regelgeving, werken ze aan duurzame oplossingen voor dierenwelzijnsproblemen. Dat noemen ze bij AAP: ‘dweilen met de kraan dicht’.

Het opvangcentrum

Stichting AAP Almere heeft een aantal speciaal uitgeruste complexen op een oppervlakte van 5,5 hectare grond: de Apeneilanden, de Quarantaine, het Chimpanseecomplex, de Zoogdierenafdeling en het Apenhuis. Alle complexen hebben een eigen doel. De stichting werkt met veel vaste medewerkers en daarnaast een groot aantal vrijwilligers die allemaal werken aan het welzijn van de dieren. In het opvangcentrum zitten continu 400 tot 450 dieren in opvang; variërend van Pallas eekhoorns en prairiehonden tot aan mantelbavianen en chimpansees. Nieuwsgierig geworden naar het werk en de dieren? Kom dan langs en bezoek de Apeneilanden, loop het rondje AAP of bekijk de online rondleiding.

 

WAT JE BIJ ONS KUNT DOEN

Apeneilanden

Op Stadslandgoed De Kemphaan zijn twee apeneilanden te vinden waar de apen kunnen buitenspelen. Dit is onderdeel van hun rehabilitatie. De apen krijgen hier de ruimte en de vrijheid om samen met soortgenoten te stoeien en spelen. Op de eilanden vind je onder meer de mantelbavianen, groenen bavianen en berberapen. De apen zijn meestal van 9.30 tot 16.00 uur buiten en altijd gratis te bezoeken.

Rondje AAP: wandelroute rond het Chimpanseecomplex

Het Chimpanseecomplex is de speciale huisvesting van chimpansees die door Stichting AAP Almere worden opgevangen. Tijdens je wandeling daarnaar toe lees je meer over het werk van AAP en vang je een glimp op van de Quarantaine en het Apenhuis. Bij het Chimpanseecomplex staat een verrekijker waarmee je de buitenverblijven kunt afspeuren op zoek naar chimpansees; zoekend naar wat eten of luierend onder een deken! Het rondje kun je altijd lopen, maar de dieren zijn meestal alleen tussen 10:00 en 16:00 uur in hun buitenverblijven.

Online Rondleiding

Wil jij een kijkje nemen achter de schermen bij AAP? Dat kan nu met onze digitale rondleiding! Door de coronamaatregelen zijn de rondleidingen bij AAP al een tijdje geschrapt. Omdat niemand weet hoe lang we nog moeten wachten voordat we weer bezoekers op het terrein mogen verwelkomen, kan je AAP nu op afstand en dus corona-proof bezichtigen! Ontdek zelf de verschillende afdelingen, luister naar ontroerende dierverhalen en kijk achter deuren die normaal gesloten blijven:

www.aap.nl/kom-kijken

Rondje AAP

Plattegrond

Hieronder vind je een plattegrond van de complexen van Stichting AAP. De Apeneilanden en het rondje AAP zijn vrij toegankelijk.

aap plattegrond

Adres

Kemphaanpad 1
1358 AC Almere

Openingstijden

Op afspraak

Volg Stichting AAP Almere

Ga naar de website
Kom
langs!

Beleef de natuur op Stadslandgoed de Kemphaan!