Buitencentrum Almeerderhout


Openingstijden:

Woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00

Buiten openingstijden gaat het Buitencentrum open op reservering

Tip: houd de Facebook pagina van het Buitencentrum in de gaten!

 

Rustig genieten van de prachtige natuur? Maak een heerlijke boswandeling in de bossen van Buitencentrum Almeerderhout.

Houd je van avontuur en ben je niet bang om vies te worden? Ga dan samen met de boswachters van het Staatsbosbeheer op avontuur in de bossen rondom de Kemphaan. Tijdens deze wandeling leer je de sporen van de bever te herkennen, kan je spelen in het Zuiderzee speelbos, jouw klimkunsten laten zien in het klimpark van Fun Forest en één van de doe-paden bewandelen. Daarnaast zijn er nog veel meer schatten te ontdekken in het natuurgebied.

De bossen

Buitencentrum Almeerderhout is onderdeel van De Kemphaan en ligt in het hart van het natuurgebied Stadsbossen Almere. Het is een van de vele natuurgebieden waar Almere rijk aan is en bestaat vrijwel alleen uit loofbomen. Dit is erg zeldzaam voor een bosgebied in Nederland. De lianen van kamperfoelie en wilde clematis geven een oerwoud gevoel aan het bos. Het bos bestaat zelf ook weer uit verschillende bossen; het Waterlandsebos, het Cirkelbos en het Kathedralenbos. Ieder bos heeft zijn unieke eigenschappen. In en rond deze bossen liggen vijf scheepswrakken. Vier hiervan dateren uit de 16e eeuw. Het bos heeft verder een grote verscheidenheid aan vogels, zowel vogels van dichte bossen als die van open wateren. Ben je op zoek naar een plek waar je een romantische of avontuurlijke wandeling kunt maken? Breng dan snel een bezoek aan de bossen van Almeerderhout.

Kinderactiviteiten

Speciaal voor de kinderen: Houd je van avontuur en ben je niet bang om vies te worden? Ga dan samen met de boswachters van het Staatsbosbeheer op avontuur in de bossen rondom de Kemphaan. Tijdens deze wandeling leer je de sporen van de bever te herkennen, kun je spelen in het Zuiderzee speelbos, jouw klimkunsten laten zien in het klimpark van Fun Forest en één van de doe-paden bewandelen, zoals het kabouterpad. Daarnaast zijn er nog veel meer schatten te ontdekken in het natuurgebied.

WAT JE BIJ ONS KUNT DOEN

Wandel- en Fietsroutes

De beste manier om de bossen van Almere te beleven is via de verschillende wandel- en fietsroutes. Beland midden in het Waterlandsebos tijdens de Trip Wandelroute of loop richting de Gooimeerbeek dwars door het Cirkelbos. Elk bos heeft zijn unieke eigenschappen. Kies hier jouw ideale wandelroute en plan jouw dagje op de Kemphaan.

Hulpboswachter worden

De kinderen moeten Boswachter Bart helpen met zijn taken en zijn hulpje worden. Ze gaat op stap met een handleiding en enkele opdrachten en komen thuis met het officiële Hulpboswachter diploma. Elke hulpboswachter krijgt een jasje en logboek, het logboek mag je houden. Een fantastische dag voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar.

Kabouterpad bewandelen

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…

Boek het kabouterpad hier.

Boswachter aan het woord

Boswachter Rob Koetsier: “Je vindt mij vaak in het Cirkelbos, in de buurt van de beek. Ik volg de loop van het water. Hoe ze ontspringt uit het kwelwater, tot aan de uitmonding in de Waterlandse Tocht. Langs bomen van maar liefst een meter doorsnede. Onderweg kruisen allerlei dieren mijn pad. Reeën schieten weg. Buizerds cirkelen op grote hoogte. Ik hoor de wielewaal in de hoge bomen en karekieten in het riet. Het Almeerderhout heeft vogels van dichte bossen én van open wateren. Als ik aan het begin van de avond de kerkuil hoor roepen, wil ik nergens anders zijn.”

Adres

Kemphaanlaan 4
1358 AG Almere

Openingstijden

januari t/m februari
woensdag t/m zondag: 10.00 – 16.00 uur

maart
woensdag t/m vrijdag: 10.00 – 16.00 uur
zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur

april t/m december
dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur

Tijdens de schoolvakantie regio Noord Nederland maandag en dinsdag open

Tijdens de kerstvakantie alle dagen geopend behalve op eerste kerstdag en oudejaarsdag. Nieuwsjaarsdag geopend.

Volg Buitencentrum Almeerderhout

Ga naar de website
Kom
langs!

Beleef de natuur op Stadslandgoed de Kemphaan!