Er zijn in Nederland maar weinig plekken waar het nog écht donker is. Daarom vragen we elk jaar tijdens de Nacht van de Nacht aandacht voor de schoonheid van het donker en de hinder die de natuur ondervindt van lichtverstoring.

Op de laatste zaterdag van oktober, op de avond voordat de wintertijd ingaat, gaan er duizenden lichten uit en worden er in het hele land evenementen in het donker georganiseerd. Ook Stad & Natuur doet natuurlijk weer mee. Dit jaar op twee locaties: Stadslandgoed de Kemphaan en Kinderboerderij Den Uylpark. Kom ook langs en ontdek hoe mooi de nacht is! 

Hieronder vind je het programma voor de Nacht van de Nacht op Stadslandgoed de Kemphaan.

Sterrenpraatjes en telescopen
Zoals elk jaar is Sterrenwacht Almere tijdens de Nacht van de Nacht aanwezig met interessante sterrenpraatjes. Leer in een halfuur tijd alles over de verre werelden van Jupiter en Saturnus, de grootste planeten van ons zonnestelsel. Met behulp van het 3D planetariumprogramma SpaceEngine neemt de Sterrenwacht je mee op een spectaculaire reis door de ruimte!
Er staan ook telescopen opgesteld. Bij helder weer is het mogelijk om de planeten met eigen ogen te bekijken. Bewonder Jupiter, met zijn mooie wolkenbanden en de vier grootste manen. Aan het begin van de avond is zelfs de rode vlek zichtbaar, een grote wervelstorm die al vanaf de eerste telescoopwaarneming in 1610 bekend is! Of Saturnus, met de schitterende ringen. Ook de kleinere gasplaneet Uranus is met een beetje geluk te zien.

De sterrenpraatjes beginnen om 19.00, 19.45 en 20.30 uur. Om zeker te zijn van een plekje is het nodig om voor de sterrenpraatjes te reserveren via de website van Stad & natuur. Reserveren is voor zowel ouder als kind.  Vol=vol
* Voor de telescoopwaarnemingen is geen aanmelding nodig.

Kampvuurconcerten en Origamitheater
Geniet bij het kampvuur van een mooi concert en de heerlijkste versnaperingen van Familie- en pannenkoekenrestaurant de Kemphaan.

De kampvuurconcerten zijn om 19.30, 20.30 en 21.30 uur, voor het gebouw van het restaurant.

Op dezelfde plek beleef je ook een betoverende voorstelling van origamitheater Orikadabra. De voorstellingen starten om 19.00, 20.00, en 21.00 uur

* Kampvuurconcert en origamitheater zijn gratis toegankelijk, reserveren is niet nodig.   

Vuurvliegjes maken
Zin om creatief aan de slag te gaan? Wat dacht je van een workshop vuurvliegjes maken met lichtgevende staafjes? 
Er start een workshopronde om 19.00, 19.30, 20.00 en 20.30 uur.

* De workshops dien je van tevoren te reserveren op de website van Stad & Natuur. Deelname € 2,00 per kind.

Nachtvlinderexcursie
Nachtvlinders, normaal gesproken zie je ze niet. Maar wat fladdert er nu eigenlijk allemaal rond in het donkere bos? Dit is je kans om dat te ontdekken. De Buiten(w)eter neemt je mee op een spannende nachtvlinderexcursie. Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 2350 soorten nachtvlinders zijn, en maar 53 dagvlinders? Samen met de Buiten(w)eter ontdek je nog veel meer interessants over deze bijzondere diertjes!
De Buiten(w)eter start om 19.30 uur en blijft op één plek staan met een speciale doek en lamp. Deze activiteit is doorlopend te bezoeken. 

* Voor de nachtvlinderexcursie is reserveren niet nodig. Bij regen gaat deze activiteit niet door. 

Praktische informatie
De activiteiten vinden plaats in en rondom het gebouw van Stad & Natuur en het Familie- en pannenkoekenrestaurant op Stadslandgoed de Kemphaan.
Kemphaanstraat 1

Om zeker te zijn van een plekje raden wij aan vooraf te reserveren via deze website. Mocht je nog een strippenkaart van Stad & Natuur hebben, dan kun je op de dag zelf de activiteiten ook met een strip betalen. Dit geldt alleen als er nog plek is. 

Kijk voor meer informatie en de activiteiten op kinderboerderij Den Uylpark op de activiteitenpagina.

  • 28-10-2023, 19:00 - 22:00

Contactinformatie
Kemphaanstraat
1358 AD Almere
info@stadennatuur.nl

Bel 036-5475050

Kom
langs!

Beleef de natuur op Stadslandgoed de Kemphaan!