Op 11 en 12 maart worden in heel Nederland weer de landelijke sterrenkijkdagen georganiseerd. Op vele locaties worden telescopen opgesteld om de bezoekers met eigen ogen een onvergetelijke blik op de sterren en planeten te kunnen geven. Tevens worden er lezingen gehouden om de bezoekers achtergrond informatie te geven en ook bij slecht weer een aantrekkelijk programma te bieden.Met name aan de oostelijke kant zijn de maankraters erg goed te zien. In de loop van de sterrenkijkdagen verplaatst de maan zich van de Vissen in de richting van het sterrenbeeld Stier.
In het sterrenbeeld Leeuw zien we Jupiter, de reuzenplaneet met vier van zijn manen.
11 maart is er een spectaculaire samenstand zichtbaar tussen de Jupitermanen Europa en Io, met een telescoop is deze samenstand goed zichtbaar.

Tevens is goed te zien hoe de manen zich in de loop van de avond verplaatsen. Doe daarom zelf ook de waarneming die Galileo Galilei in 1612 er toe bracht te stellen dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is waaromheen alle hemellichamen draaien.

Tevens is er een aantal bekende wintersterrenbeelden als de Orion en de Stier die avond zichtbaar. Deze wintersterrenbeelden bevatten een aantal fraaie objecten die de moeite waard zijn om via een telescoop waar te nemen.
Er is zeker geen gebrek aan interessante objecten voor een breed publiek.

Aan het begin van de avond zal er een presentatie speciaal voor kinderen worden gegeven over de Maan en Jupiter, die op dat moment bij helder weer zichtbaar zijn. Later op de avond nemen we de boekers in een presentatie mee naar de verre planeten Uranus en Neptunes. Deze planeten zijn minder bekend, maar deze planeten die 4 a 5 keer groter zijn dan onze Aarde vertonen veel interessante afwijkende eigenschappen die zeker de moeite waard zijn.

  • 12-03-2016, 19:30 - 23:00

Contactinformatie
Kemphaanstraat 1
1358AD Almere
info@stadennatuur.nl

Bel 0365475050

Kom
langs!

Beleef de natuur op Stadslandgoed de Kemphaan!